Onlineboekhoudeninfo.nl

Alles over online boekhouding

Is een groothandel nog wel winstgevend

Moeilijk jaar voor de Nederlandse groothandel.

De groothandel is voor Nederland erg belangrijk, in 2012\6 zorgde de groothandel voor 8% werkgelegenheid en 28% van de totale marktomzet in Nederland. In 2017 was het jaar slechter voor de groothandel sector in Nederland. Terwijl de economie voorzichtig groeide in Nederland daalde de omzet van de groothandel (2,5% minder dan het jaar 2017). Door lagere grondstofprijzen en lagere handelsvolumes. De lage prijzen van olie en kolen speelden een grootte rol in de omzet daling.

Export zorgt voor een positieve impuls bij de groothandel.

Of de groothandel in 2018 winstgevend zal zijn blijft een vraagteken. volgens de prognoses zal er 2018 een lichte groei zijn in de omzet. de groei zal worden veroorzaakt door het aan trekken van internationale handel hierdoor zal de uitvoer van diezelfde producten stijgen. dit heeft vooral een positief effect op de groothandels die internationaal te werk gaan. voor de groothandels die zich alleen op Nederland richten wordt nog een lichte krimp verwacht.

Groothandel trends en nieuwe kansen.

Een aantal trends zouden een positief effect kunnen hebben op de omzet groei van de groothandel in 2018. Er is tegenwoordig meer aandacht voor energieverbruik. Dit kan een positief effect hebben op groothandels die producten koel moeten bewaren. Ook is dit positief voor groothandels met veel logistieke werkzaamheden.

Samenwerken en efficiënt werken. 

Een goede supply chain en samenwerken is de belangrijkste verbetring voor de groothandel. Een goed idee is het omni channel distributiemodel. bij dit model wordt er gebruik gemaakt van meerdere kanalen. hierbij is het het internet erg belangrijk. een goede service en bekwaam personeel is een belangrijke factor voor de groothandel. als het mogelijk is zal de groothandel zich ook internationaal moeten oriënteren. dit alles zal hopelijk een positief effect hebben op de omzet van de groothandel. Echter door concurrentie op de prijs kan de hierdoor de winst weer gedrukt worden. Een samenwerking met een sterke focus op service en efficiënt werken kan wel eens blijvend succes hebben voor de groothandel.