Onlineboekhoudeninfo.nl

Alles over online boekhouding

Hoe kiezen voor een bedrijfsovername

Als startende of gevestigde ondernemer kun je kiezen voor het starten of onderhouden van je eigen onderneming. Echter kun je ook kiezen voor een bedrijf overname, waarbij je de onderneming van iemand anders overneemt. Hierin heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden. Zo vind je de juiste vorm van bedrijf overname. Hieronder zullen de opties worden omschreven.

Management Buy-In

Allereerst kan een bedrijf overname plaatsvinden als je een bedrijf overneemt waar je zelf niet werkzaam bent. Dit kan een volledige of gedeeltelijke bedrijf overname zijn, waarbij  jezelf het bedrijf runt na verkoop.

Management Buy-Out

Een andere vorm van bedrijf overname is als je wel bij een bedrijf werkt en in verloop der tijd het aandeel van je werkgever overneemt en hem uitkoopt. Je neemt zo zijn plaats in.

Bedrijf overname binnen familie

Soms is het mogelijk om een bedrijfovername te doen door het bedrijf van een familielid over te nemen. Hierbij zal eveneens een zakelijke overdrachtsprijs worden bepaald. Je kunt niet simpelweg tot bedrijf overname overgaan, zonder hiervoor te betalen. Vaak is een goed advies vanuit een accountant nodig om tot een goede overeenkomst te komen

Dit zijn enkele mogelijkheden tot bedrijf overname waar je als ondernemer voor kunt kiezen als je wilt starten of uitbreiden. Je kunt een ervaren ondernemer altijd vragen hoe diegene het heeft aangepakt. Van andere ondernemers kun je altijd leren en mogelijk kan diegene jou ook helpen bij het opstarten van je bedrijf. Vooral tijdens de eerste fase is het handig als je een mentor hebt. Ook hiervoor kun je natuurlijk steun afnemen bij verschillende bedrijven of specialisten die hierin zijn gespecialiseerd. Tegenwoordig vindt je namelijk diverse mogelijkheden om hier een persoon voor in te huren die je continue kan assisteren en je vragen kan beantwoorden. Dit zal vele problemen wegnemen, voornamelijk als je niet bekend met de mogelijkheden. Lees je dus goed in wat er allemaal komt kijken.